Az ózonhoz az USDA és az FDA jóváhagyta a GRAS (általánosan biztonságosnak elismert) jóváhagyást az élelmiszertermékekkel való közvetlen érintkezés érdekében, beleértve az összes hús- és baromfiterméket. Jó gyártási eljárásoknak kell működniük, az élelmiszer-feldolgozási alkalmazásokban nem létezik szabályozás az ózonszintekről. Az FDA által a GRAS-t jóváhagyó végleges szabályt 2001-ben adták ki, az USDA pedig azt a végleges szabályt követi, amely 2002-ben az ózonra vonatkozóan jóváhagyta a GRAS-t. Az alábbiakban található hivatkozás ezekre a tevékenységekre, valamint a különös szabályok.

Az ózon használatának rövid története az élelmiszeriparban:

1957  – Az USDA jóváhagyta a gáznemű ózont hús tárolására.

1975. március 12.  – Az FDA az ózonkezelést jó gyártási gyakorlatnak (GMP) ismerte el a palackozott vízipar számára. A GMP minimális ózonkezelése „0,1 ppm (0,1 mg / l) ózon vizes oldatában zárt rendszerekben legalább 5 percig”. A szövetségi rendeletek 21. kódja, 129.80. Szakasz, d.4. Szövetségi nyilvántartás, 11566, 1975. március 12..

1997. június 14  – Az élelmiszertudomány, az ózon-technológia és más kapcsolódó területek szakértőinek testülete általánosan biztonságosnak nyilvánított (GRAS) státusúnak nyilvánította az ózon használatát az élelmiszer-feldolgozásban.

Ezt a szakértői csoportot az Energy Power Research Institute (EPRI) kérte. Érdemes megemlíteni, hogy az EPRI nagyon fontos szerepet játszott az ózon élelmiszerekben való felhasználására vonatkozó GRAS jóváhagyás megszerzésében. Olvassa el az EPRI Global Handbook 2004-es kivonatát:

1999-ben, felismerve, hogy az 1982. évi határozat zavart kelt az élelmiszer-feldolgozók körében, az FDA arra ösztönözte az EPRI szabadkereskedelmi megállapodását, hogy folytassa az élelmiszer-adalékanyaggal foglalkozó petíció (FAP) kidolgozását és benyújtását, amely lehetővé tenné az ózon alkalmazását antimikrobiális szerként az élelmiszerekben. DM Graham, az EPRI és RG Rice, a RICE International Consulting Enterprises petíciói befejezték az FAP-t, és 2000 augusztusában benyújtották az FDA-nak. Az FDA munkatársainak gyors és szigorú felülvizsgálata után az FDA az ózonot antimikrobiális szerként ismerte el az élelmiszerben való felhasználásra. Feldolgozás és mezőgazdasági termelés. Az elismerésről szóló értesítés megjelent a Szövetségi Nyilvántartásban, 2001. június 26-án.

Előírások:

Az USDA végső szabálya az ózonról, 2002.12.17., Az FSIS 7120.1 irányelve.  Biztonságos és megfelelő összetevők a hús és a baromfi előállításához.

Az FSIS 7120.1 irányelv kimondja: Az  ózon felhasználása minden hús- és baromfiterméknél. Az ózon felhasználható a helyes gyártási gyakorlat jelenlegi ipari szabványaival összhangban. Az ózon szintjére vagy dózisára vonatkozóan más iránymutatást nem adnak. Hivatkozás 21. CFR 173.368

USDA CFR 173,368

Az ózon (CAS-szám: 10028-15-6) biztonságosan használható élelmiszerek, beleértve a húst és a baromfit, kezelésére, tárolására és feldolgozására (kivéve, ha ezt a felhasználást a 9 CFR 319. részében szereplő identitási előírások tiltják) a következő előírt feltételeknek megfelelően: a) Az adalékanyag instabil, színtelen gáz, csípős, jellegzetes illattal, amely szabadon előfordul a természetben. Kereskedelemben előállítják elektromos kisülések vagy ionizáló sugárzás levegőn vagy oxigénnel történő továbbításával. b) Az adalékanyagot az e fejezet CFR 170.3 (o) (2) bekezdésében meghatározottak szerint antimikrobiális szerként használják. c) Az adalékanyag megfelel az ózonra vonatkozó előírásoknak az Food Chemicals Codex, 4. kiadás. (1996), p. 277, amelyet referenciaként építünk be. A Szövetségi Nyilvántartási Iroda igazgatója hivatkozással hagyja jóvá ezt a beépítést az 5 USC szerint 552 (a) és 1 CFR 51. rész. Másolatok a National Academy Press-től szerezhetők be, a 2101 Constitution Ave. NW., Washington, DC 20055, vagy megvizsgálható az Premarket Engedélyezési Iroda (HFS-200) Élelmezésbiztonsági és Alkalmazott Táplálkozási Központjában, Élelmiszer- és Gyógyszerigazgatásban, 200 ° C St. SW., Washington DC. A Szövetségi Nyilvántartási Iroda, 800 North Capitol St. NW, 700-as lakosztály, Washington, DC. d) Az adalékanyagot élelmiszerekkel érintkezve, ideértve a húst és a baromfit is (hacsak az ilyen felhasználást nem akadályozzák a 9 CFR 319. rész vagy a 9 CFR 381. rész P részében szereplő azonosítási előírások), gáz-vagy vizes fázisban, a következők szerint: a helyes gyártási gyakorlat jelenlegi ipari szabványai. e) Nyers mezőgazdasági alapanyagokon történő felhasználás esetén a felhasználás összhangban van a Szövetségi Élelmezési, Gyógyszerészeti, 201

Az USDA Útmutató a hasított testek, őrölt marhahús és marhahúsok mikroorganizmusainak csökkentésére használt összetevőkkel és sugárzási forrásokkal kapcsolatban:

Az ózon másodlagos közvetlen élelmiszer-adalékanyagként / feldolgozási segédanyagként van besorolva, amely   minden hús- és baromfitermékre megengedett.

FDA Federal Register Vol. 66, No.123, 2001. június 26

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) módosítja az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó rendeleteket annak érdekében, hogy az ózon biztonságos felhasználását gáznemű és vizes fázisokban, mint antimikrobiális hatóanyagot biztosítsák az élelmiszerekre, ideértve a húst és a baromfit is. Ez a fellépés a Electric Power Research Institute, a Mezőgazdasági és Élelmiszer-technológiai Szövetség által benyújtott petícióra adott válaszul.

Ez a szabály 2001. június 26-án lép hatályba.

Az FDA 1998. április 13-i útmutatója a friss gyümölcsök és zöldségek mikrobiális élelmezésbiztonsági veszélyének minimalizálására  kimondja, hogy „a mosó- és füstvíz ózonkezelése ígéretesnek tekinthető a mikrobiális felhalmozódás ellenőrzésére szolgáló kezelésként, különösen az újrahasznosított vízben”. A klór vonatkozásában azonban: „A gyümölcs- és zöldségszövet alkotóelemei és más szerves anyagok semlegesítik a klórt, és inaktívvá teszik a mikroorganizmusok ellen.”