Mi az ÓZON és hogyan hat?

Az ÓZON egy háromatomos oxigén molekula. Az ÓZON, kémiailag nagyon aktív instabil gáz. Ha baktériummal, vagy szagmolekulával találkozik, azonnal kölcsönhatásba lép azokkal. Ez által ártalmatlanítja a káros anyagokat, és így szagtalanít. ÓZON, a természet öntisztító anyaga.

Az ÓZON egy rendkívül erős sterilizáló a világban és a feladata az, hogy elpusztítsa a baktériumokat, vírusokat, és a szagokat. Érdekes módon, az ózon igen könnyen termelődik a természetben, leggyakrabban a villámlás következtében fordul elő, a nagy viharok alatt. Ez az, amit érzünk, a „friss, tiszta, tavaszi esők szaga”, a legtöbb vihar után. ÓZON még keletkezik, a vízesésektől is. De valószínűleg a legtöbbet akkor hallunk az ózonról, amikor a földünket körülvevő „ózonrétegről” beszélnek. A sztratoszférában megtalálható ózont, a Nap UV sugara (ultraibolya) termeli. Ez az ózonréteg arra szolgál, hogy megvédjen bennünket az ultraibolya sugárzástól. Egyébiránt nap, mint nap, rövid időre mindannyian ki vagyunk téve a minket körülvevő magas ózón tartalomnak Ez, bizonyos közlekedési viszonyok között történik, vagy amikor olyan időjárási viszonyok vannak, amik a gyárak által termelt káros gázokat jobban a Föld közelébe kényszeríti, mint az egyébként normális. Ez a két tényező eredményezhet olyan leolvasásokat, ahol az ózon szint, 4 vagy 5-ször magasabb, a „szabályos” értéknél. Ha ez az állapot nem tart sokáig, általában nincs káros hatással ránk, mert az ózon lehető legrövidebb időn belül egyesül a „normál” oxigénné.

Hogyan hat az ÓZON a dohányfüstre?

A gépjárműben való dohányzás az egyik legnagyobb problémája hogy a relatív kis hely (egy gépjármű utas tere) miatt a dohányzás szaga (phenol gázok) gyorsan beleívódik a gépjárműbe. Ezt követően onnan eltávolítani szinte lehetetlen. Az ózon megszünteti, oxidálja,a phenol gázok által okozott irritációt. A phenol gázok, láthatatlan részei a dohányfüstnek. Ezek a gázok okozzák azt a kényelmetlen érzést, amikor a bántó dohányfüst „csípi” az ott tartózkodók szemét. Az ÓZON teljes mértékben megszünteti a dohányfüst szagot, és hatékonyabb, mint a csupán néhány látható részecske kiszűrésére alkalmas „elektromos légfrissítők”.

Kérdések és válaszok az Ózonról

Kérdés: Hogyan dolgozik az ÓZON?

Válasz: Bár az ózonnak nagyon rövid az „életútja”, viszont nagyon erős a hatása a környezetére. Ha szagokkal, baktériumokkal vagy vírusokkal találkozik, az extra oxigénatom azonnal elpusztítja őket, illetve teljesen oxidálja azokat. Ezáltal nem hagy hátra sem szagot, sem baktériumot, sem plusz atomot… csak oxigént.

Szóval, most már tudjuk, hogy az ÓZON használata biztonságos. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy nap, mint nap állunk a forgalomban, és keresztül megyünk ipari területeken. Mivel ezeken a területeken nem tartózkodunk sokat és folyamatosan, az egészségünk nem is károsodik, csak az elviselhetetlen bűzre panaszkodunk. A „koszos levegő” kellemetlen élményre! Ennek az elviselhetetlen levegőnek a megtisztítására fejlesztették ki ezt a technológiát. A kellemetlen levegő mindig tartós és „kitölti” a teret! Az ózon biztonságos, mert csak addig van jelen, amíg a kellemtelen szag jelen van. Ha az előállított ózon meghaladja a szükséges mennyiséget, azt szellőztetéssel el lehet távolítani. A berendezés mindig a technikus által beállított mennyiséget fogja előállítani. Az ÓZON akkor veszélyes a szervezetünkre, ha a szintje eléri a 1,5 ppm,-t. (részmillomod) Ha a technikus az előírásoknak megfelelően állítja be a gépet, úgy az ózonszint nem tud a megengedett szint fölé emelkedni.

Kérdés: Hogy állítunk elő ÓZON-t?

Válasz: Alapvetően két módszer létezik az ózon előállítására. A legtöbb berendezés „korona kisülés”-sel hoz létre ÓZON-t. Ez a megoldás a villámlást szimulálja, míg a másik, a már az előbb említett UV sugárzással történik.

Kérdés: Mennyi ideig tart az ÓZON jelenléte?

Válasz: Addig, amíg az ózongenerátor termeli. Az ÓZON szétszóródik a helységben, és a bomlási folyamat azonnal megkezdődik. Ez a folyamat több lépésben történik, beleértve a következők:

• Természetes bomlás: (újra oxigenné válik)
• Kémiai instabilitás: Felgyorsítja a folyamatot, ha a helységben szőnyeg, tapéta, bútor…stb található.
• Oxidációs reakció: A szagokat okozó szerves anyagokkal, amelyet megszüntet az ózon. Reakciók a baktériumokra, ami szintén gyorsítja az ÓZON oxidáció általi tűnését.

Ezen kívül, maga az ÓZON feleződési ideje, ami azt jelenti, hogy a „maradék” (szükségtelen) ózon mennyisége 30 percenként felére csökken. Ez a folyamat addig tart, amíg az ózonszint nem áll vissza a „normálisra”. A gyakorlatban a felezési idő általában kevesebb, mint 30 perc amit befolyásol a hőmérséklet, a bakteriális és egyéb szennyező anyagok tartalma a levegőben.

Kérdés: Visszajöhet-e a szag?

Válasz: Amennyiben az ÓZON-t megfelelően alkalmazzák, az elpusztítja (oxidálja) a szagokat. Azonban, a penész szag abban az esetben visszatérhet, ha a penészesedést okozó nedvesség forrása nem lett megszüntetve.

Kérdés: Hagy-e nyomot az ÓZON a kezelés után?

Válasz: az ÓZON nem távolít el nikotinfoltokat, amit pl. a dohányfüst hagy hátra. Az ÓZON szagtalanít, és segít fertőtleníteni, de nem tüntet el semmi olyan nyomot, amit szennyeződés okozott.

Kérdés: Mi a megfelelő ózonszint?

Válasz: A megfelelő szint az, amikor a generált ÓZON mennyiség, elegendő a munka elvégzésére. Ezt azonban nehéz előre megítélni. Kezdetben nagymennyiségű ÓZON-t használunk, hogy a szagot a lehető leghamarabb eltávolítsuk. Ezután csökkentjük az ózontermelést a generátor beállító gombjaival, mivel hogy a szagprobléma is csökken. Néhány esetben érezni az ÓZON nehéz szagát a kezelt területen, ami annyit jelent, hogy több ÓZON-t termeltünk, mint amit a probléma megoldása igényelt volna. Ebben az esetben, a több nem jobb!

Kérdés: Ártalmas-e az ÓZON, és mi a hosszú távú hatása?

Válasz: Az ÓZON ismert, már majdnem egy évszázada, így elég sokat tudunk róla.

Foglalkozás-biztonsági és egészségügyi szempontból a következő adatok, nagyon fontosak. Ezek az adatok kanadai, és Egyesült Államok-beli mérésekre hivatkoznak. (Worker’s Compensation Board ) Az ÓZON biztonságos megengedett szintje, 0.08ppm. Megjegyzendő, hogy ez az adat azokra vonatkozik, akik heti 5 alkalommal, napi 8 órán át, folyamatosan ilyen koncentrációnak vannak kitéve. (ebbe a kategóriába taroznak pl.. az „ívhegesztők”) Ilyen esetekben rövid időre fejfájás, szemirritáció, vagy fájó torok érzése léphet fel. Ugyan ezeket tapasztalhatjuk a már egyszer említett bizonyos forgalmi dugókban.

Forrás: www.weszti.hu/